Klimaanlegg er brukt på de aller fleste steder i dag. De finnes i boliger, butikker, biler, og serverrom, på kontorer, kinoer, sykehus, fly og tog. Listen er lang. Det sier seg selv at alle disse forskjellige stedene har varierende behov når det kommer til utforming og funksjon. En båt har ikke behov for et klimaanlegg i like stor skala som for eksempel et kjøpesenter. En bil trenger en egen utforming til forskjell fra en kino. Det finnes over 7000 forskjellige modeller som av varierende grad er tilpasset for bruk på forskjellige steder i forskjellig klima. Et klimaanlegg i kalde Norge har andre krav til forutsetninger enn for eksempel et klimaanlegg i varme Florida. Det er mer eller mindre like mange forskjellige modeller som det er forskjellige behov. Det kan være utfordrende å avgjøre hvilket anlegg som passer best for akkurat deg og ditt behov. Her følger en liten oversikt over de vanligste modellene i flere prisklasser.

Mobil enhet

mobil

Dette er sannsynligvis den billigste utgaven, selv om det også her er variasjoner når det kommer til kvalitet og levetid kontra pris. Disse modellene er utformet for å kunne flytes enkelt fra et rom til et annet, eller transporteres til ønsket sted. De står som oftest på gulvet, og man må selv sørge for å tømme apparatet for vann ved behov. Disse er praktiske om man har behov i korte perioder på avgrensede områder. Ulempen med disse enheten er at de er mindre effektive i forhold til de litt større enhetene, og at de kan bruker mer strøm. I tillegg må de rengjøres ofte (av og til etter hver bruk), og man trenger sannsynligvis å skifte filter på dem flere ganger. Ofte støyer de litt i bruk.

Enhet til vindu

window

Disse apparatene er konstruert for å settes i vinduskarmen for å spare plass på veggen eller gulvet. Vanligvis blir slike foretrukket av personer i små leiligheter, eller på områder med lite gulvplass. Slike klimaanlegg er enkle å montere, så fremt du har målt riktig fra karm til karm, og har en relativt overkommelig pris. Vedlikeholdet er enkelt å gjennomføre, og de er ofte veldig brukervennlige. Bakdelen med slike anlegg er jo at de faktisk står i vinduet, noe som kan skygge for dagslyset og hindre utsikt. I tillegg er man jo nødt til å ha vinduet åpent, så om man holder til i et trafikkert område kan man merke støyen godt. De kan også være energiineffektive og dyre i bruk.

Enhet for vegg

wall

Klimaanlegg til å henge på vegg er per dags dato de mest populære apparatene. De er plassbesparende fordi de kan henges høyt opp på veggen, eller lavt nede ved gulvet, og samtidig dekke et litt større område enn de foregående modellene. Vegghengte klimaanlegg har vanligvis en utendørs enhet som inneholder selve viften og utslipp av fuktighet, noe som gjør den mer diskret i forhold til støy. Ulempen med disse enhetene er at det kreves kompetente fagfolk for å installere dem, og de koster gjerne litt mer. Vanligvis er det også nødvendig med en årlig service utført av fagfolk. Likevel er disse anleggene mer energieffektive og har ofte flere funksjoner og innstillinger som alt i alt gjør det til en god investering. Modeller av god kvalitet har en forventet levetid på mellom 15-20 år, om man sørger for å vedlikeholde.

Sentrale ventilasjonssystem

centralDenne typen klimaanlegg benyttes hovedsakelig i større bygninger. Her er det ofte en stor utendørsenhet som blir plassert på taket, og den leverer luft til flere rom via store rør. Disse ligger ofte oppe under taket, og går videre igjennom kanaler i veggen til egne ventilasjonsluker i hvert enkelt rom. Fordelen med disse er at de i tillegg til å dekke et stort område også kan tilføre frisk luft. Ulempen er at det går ikke å ha forskjellig temperatur i hvert rom, og de manuelle innstillingene krever ofte kompetent personell.

Det aller viktigste ved valg av klimaanlegg er at man vurderer sitt eget behov, og deretter forhører seg hos de som er kompetente til å hjelpe. Veldig ofte kan det lønne seg å ikke gå for de aller billigste modellene, men det er jo som kjent ingen regler uten unntak.